遠望伽利略 2009年為世界天文年

科學報導

中國時報 B4/科學周報 2008/12/28

王道還

 VATICAN CITY – Pope Benedict XVI is marking the 400th anniversary of Galileo’s use of a telescope.

 Benedict said Sunday he wanted to salute all who are marking the 2009 anniversary and UNESCO’s World Year of Astronomy.

 Speaking on the winter solstice, Benedict said understanding the laws of nature can stimulate understanding and appreciation of the Lord’s works.

 The Catholic Church condemned Galileo in the 17th century for supporting Nicholas Copernicus’ discovery that the Earth revolved around the sun; church teaching at the time placed Earth at the center of the universe.

 In 1992, Pope John Paul II apologized, saying that the denuncuation was a tragic error.(AP)

 譯文:

 梵蒂岡─教宗本篤16世出面紀念伽利略使用望遠鏡400周年。

 2009年是伽利略使用望遠鏡400周年,聯合國教科文組織將這一年定為世界天文年,上周日教宗說,他想要向所有紀念2009年的人致敬。

 上周日正好是冬至,教宗說,理解自然律可以激勵對於上帝創造物的理解與欣賞。

 17世紀,羅馬教會譴責伽利略,因為哥白尼發現地球繞日而轉,而伽利略支持他。那時,根據教會的教義,地球位於宇宙中心。

 1992年,教宗若望保祿Ⅱ世為這件事道歉;他說,譴責伽利略是個悲劇性的錯誤。 (美聯社)

 單字:

 Pope Benedict XVI 教宗本篤16世,2005年就任,現年82歲

 Pope John Paul II 若望保祿Ⅱ世,前一任教宗,在任25年

 mark v. (以具體行動)紀念、慶祝

 anniversary n. 周年

 salute v. 致敬

 UNESCO 聯合國教科文組織

 the winter solstice 冬至

 appreciation n. 欣賞,鑑賞

 the Lord’s works (直譯)上帝的作品;宇宙萬物

 condemn v. 譴責;判刑

 revolve v. 繞…而轉

 teaching n. 教義,學說

 denuncuation n. 譴責

 說明:

 1608年,荷蘭人發明的望遠鏡在歐洲各大城引起轟動。1609年,伽利略(1564─1642)發現市售望遠鏡的放大率最多只有5倍,沒有傳言中的神奇,便自行研發。那年11月,伽利略完成了一具當世最精良的望遠鏡,約有20倍;他用它揭開了科學史的新頁,成為掀起科學革命的先鋒。

 伽利略透過望遠鏡發現了月球表面並不完美、木星也有4顆「月亮」、銀河裡有更多肉眼不可見的星星。於是他捲入了哥白尼之後的天文學大辯論。1633年,羅馬教廷判他無期徒刑;最後他過著軟禁的生活。

 伽利略要求科學獨立於神學與哲學之外,他的下場是個悲劇。但是伽利略與教會的衝突,讓他的科學天才發光發熱,成就了科學。