愛滋病毒出現 已有百年之久

中國時報 B4/科學周報 2008/10/05

【王道還】

The AIDS virus has been circulating among people for about 100 years, decades longer than scientists had thought, a new study suggests. Genetic analysis pushes the estimated origin of HIV back to between 1884 and 1924, with a more focused estimate at 1908.

Previously, scientists had estimated the origin at around 1930. AIDS wasn’t recognized formally until 1981 when it got the attention of public health officials in the United States.

The new result is “not a monumental shift, but it means the virus was circulating under our radar even longer than we knew," says Michael Worobey of the University of Arizona, an author of the new work.(AP)

譯文

根據1份剛發表的研究報告,愛滋病毒流傳人間大約有100年之久,比科學家過去相信的年代早了幾十年。科學家以基因分析,將愛滋病毒出現在人世的時間,向後推到西元1884─1924年之間,以1908年最有可能。

過去,科學家估計,愛滋病毒大約在1930年前後出現,但是直到1981年,美國的公衛官員才正式注意到這種病毒引起的疾病─愛滋病。

這個最新的研究結論,「並沒有動搖我們對於這個病毒的認識,而是指出了一個事實:這個病毒躲過公衛雷達,在人世流傳的時間,比我們知道的時間長多了。」亞利桑那大學的沃洛貝說,他是這篇研究報告的作者之一。(美聯社)

單字

virus n. 病毒

HIV n. 愛滋病毒(正式學名)

circulate v. 流傳,流通

previously adv. 先前

estimate v.& n. 估計

focused adj. 集中的

recognize v. 辨認出;承認

formally adv. 正式地

public health 公共衛生(直譯「大眾健康」)

get the attention of 引起…的注意

monumental shift 重大的改變

radar n. 雷達;(喻)監控系統

說明

在歐美,最早的愛滋病流行病學資料,以同性戀者居多,引起一些衛道之士對於同性戀的撻伐。後來科學家發現,愛滋病毒可能是非洲猿、猴身上的病毒,感染了人之後發生的變種;已經演化出好幾型,有的專門感染同性戀者,有的是異性戀者。

這則新聞報導的研究是,科學家找到了1件1960年在非洲剛果金夏沙市採取的人類組織檢體,發現其中有愛滋病毒;更早的愛滋病毒標本則來自1959年的1個檢體。

科學家比對歷年發現的愛滋病毒的RNA鹼基序列,從牠們間的差異,推估牠們的共同祖先生存的年代。這種技術有個俗名-分子時鐘。