《科學「英」聞》大強子對撞機 首次試車

中國時報 B4/科學周報 2008/09/14

【王道還】
  The world’s largest atom smasher passed its first test Wednesday as scientists said their powerful tool is almost ready to reveal how the tiniest particles were first created after the"Big Bang," which many theorize was the massive explosion that formed the stars, planets and everything.(AP )
  譯文
  上星期三,世界最大的原子粉碎機完成了第一次試車。科學家說,這一強大工具已差不多就緒,即將透露大霹靂之後最初的微小粒子如何出現。大霹靂是一場巨大的爆炸。許多科學家主張大霹靂理論,認為恆星、行星、及宇宙萬象,都是大霹靂的產物。(美聯社)
  單字
  smash v.打碎、粉碎
  smasher n.打碎機、粉碎機
  test n.測驗,檢驗,試車
  reveal v.透露,揭露
  tiny adj.微小的;tiniest最微小的
  particle n.粒子;這裡指構成物質的基本單位
  creat v.創造
  big bang大霹靂
  theorize v.提出理論
  Smaller colliders have been used for decades to study the makeup of the atom. Scientists once thought protons and neutrons were the smallest components of an atom’s nucleus, but experiments have shown that protons and neutrons are made of quarks and gluons and that there are other forces and particles. (AP)
  譯文
  幾十年來,科學家都在用對撞機研究原子的構造,只是過去使用的對撞機較小。科學家一度認為質子與中子是原子核內最微小的構成單位,但是實驗已證明,質子與中子由夸克與膠子構成,而且原子核內還有其他的力與粒子。(美聯社)
  單字
  collide n.碰撞,相撞;collider n.指用來研究基本粒子的機器,通行譯名是「對撞機」,與上一段中的smasher同義。現在歐洲剛試車完畢的LHC對撞機將以空前的巨大能量使質子互撞,目的之一是尋找物理學者相信可能存在的幾種基本粒子。
  proton n.質子(原子核內帶正電的粒子)
  neutron n.中子(原子核內不帶電的粒子)
  quark n.夸克(構成物質的基本粒子之一)
  glucon n.膠子(構成物質的基本粒子之一)